A Smart Teacher

A smart Teacher is not only a person who understands what he teaches,

Moreover A smart Teacher is a person who makes his students understand.

Advertisements

Kegiatan dan Game berbahasa Inggris

Saat saya harus memegang Ektra-kurikuler Bahasa Inggris di SMA, saya menemui kendala tentang masalah materi yang ingin saya sampaikan. Perlu diketahui, murid-murid yang mengikuti EC berasal dari berbagai kelas dan kemampuan. Sementara itu, banyak siswa siswa yang tidak menghendaki jika EC tersebut diisi dengan kegiatan yang sama seperti di kelas. Finally, Setelah melakukan browsing beberapa saat saya menemukan materi yang asyik dan efektif untuk digunakan di kegiatan ekstra tersebut. Ini dia link-nya:

http://www.englishclub.com/esl-activities/index.htm

Link ini berisi banyak jenis game yang bisa diaplikasikan ke semua level. Semoga bermanfaat.

Making an Awesome and Meaningful Parting with your Students

This morning, I was just thinking what should I do for my students who will leave their school. I, as the teacher, wanted to make unforgettable moment for them. And, this also became a moment when I gave them the last motivation of what they should do in the future. Thanks God. It runs so hearth-touching and awesome.

Well, here I want to share how I plan that parting with my students.

First, I play this video.

9-year-old boy discussing the meaning of life.

Because I’m an English teacher who teaches EFL (English as foreign Country). I play the video in the purpose of giving my students listening practice. But, actually my intention is giving them the moral value of the video which can inspire them when they have left the school. Continue reading

Hadiah Khusus untuk Muridku yang “Super” (Cara Menangani Siswa Nakal Bag. 2)

taare zameen par 02 Preview   Taare Zameen par

Picture taken from http://theviewspaper.net/preview_-_taare_zameen_par_/

Huft… akhirnya gairah mengajari anak2Q yang “super” (Hiperaktif, suka cari perhatian, Bolos, gak mau buat tugas dll) bisa naik lagi karena dapat pencerahan dari menonton film India “Taare Zaamen”. Beberapa hari ini, aku disibukkan dengan rasa prihatin melihat murid-murid superQ yang masih belum sadar untuk belajar.

Prihatin gimana? sebenernya lebih kejam dari itu sih. Kok bisa? Lha wong gurunya pada prihatin muridnya mau menghadapi ujian nasional, eh malah muridnya nyante-nyante nggak ada prihatin-prihatinnya. Padahal, kalo tidak lulus, kan yang gak lulus muridnya bukan gurunya… hehe kejadian aneh tahunan!! Padahal setahuku, ujian nasional dengan 20 paket akan mereka hadapi dalam kurun waktu tidak lebih dari 70 hari ke depan.

Alhamdullilah dapat jalan dari Allah. Teman kerjaku ngasih film India “Taare Zaamen”. Film tersebut menceritakan seorang anak penderita dislexia bernama Ihsan. Penderita kelainan ini dapat membuat penderitanya tidak bisa menulis dan membaca sehingga banyak orang, termasuk orang tuanya, menganggapnya anak ini Bodoh, nakal, bandel, dll. Padahal ada suatu kharisma yang luar biasa dalam dirinya yang orang lain tidak punya yaitu kemampuan menggambar dan berimajinasi. Jika disamakan, mungkin hampir sama dengan kemampuan Albert Einsten, ilmuan terbesar yang mempunyai riwayat semasa kecilnya sering dianggap bodoh oleh teman dan guru-gurunya. Continue reading

Lesson Plan – Procedure Text (Secondary School) Part 1

Class meetings and Topics

  1. Topic: How to do something

Activities:

  • Motivation on  why we should listen to some English authentic sources to improve our speaking skill. e.g. Listening music, Watching English film and etc.
  • Reminding the students that they will get listening test in their final examination.
  • Ask the students to find a video on YouTube about “how to speak English fluently”.
  • Asking the students to make groups of four people in order to get 4 different videos to discuss in one group.
  • Ask the students to discuss and tell what they get from the video to other group-mates in group. Continue reading

Aspect of Language

How people acquire a language can vary from one to others. This fact is proven because people usually use different steps, techniques, methods, or even approachesin order to learn and use a language. The book of Language Acquisition and Development written by Chirstine C. M. Gohand Rita Elaine Silver discuss this topic from the basic overview. To make someone able to speak or write is not an easy way. There are some steps or even many steps to do. In English, the same with other second or foreign language, there are four skills which should be learned in order to acquire English entirely. They are listening, speaking, reading, and writing. In order to speak and write, someone needs to listen and read much. Like a baby, they start by listening more before speaking. After that it can learn to read after that they can write. Those cycles are bound. They cannot be separated each other. Continue reading